Superalimente - mit sau realitate?
Jul 28, 2022În ultima vreme, se pare că nu mai putem naviga pe Internet fără să auzim de un nou superaliment.
Un aliment care este atât de bogat în nutrienți, fiind promovat mai intens decât alte ingrediente.
Culmea este că în dicționarul explicativ al limbii române, termenul de „superaliment” .....nu există😊
Există acest termen de „superfood” în limba engleză care înseamnă „a food that is considered to be very good for your health”, adică, un aliment care este considerat a fi foarte bun pentru sănătatea ta.
Dacă ai curiozitatea să cauți pe Internet după acest cuvânt „superaliment” sau „superfood” vei găsi o listă întreagă de ingrediente...mai exact, mie mi-au apărut nici mai mult nici mai puțin de 109.000.000 de rezultate.
Wow! Impresionant, nu?
Dar cum ne descurcăm cu toate aceste informații?
În general, prin acest termen de „superaliment / superfood” sunt descrise aproape toate fructele și legumele, cum ar fi: fructele de pădure, broccoli, frunzele verzi, algele dar și anumite condimente și plante aromatice, precum turmericul sau cimbrul - în general acele ingrediente care oferă un nivel mare de energie și te ajută să ai o viață mult mai activă.
Superalimentele sunt, de asemenea, cunoscute și pentru că ard caloriile și îmbunătățesc metabolismul.
Se pare că inițial, acest termen de „superfood” a fost folosit prima dată ca să descrie și să vândă cât mai bine ...bananele (culmea este că nu prea mai găsești bananele în prezent pe această listă de superalimente).
Ce interesant, nu?
Te-ai fi așteptat ca acest termen de „superaliment” să fi fost utilizat de cercetători, nutriționiști, persoane care să promoveze în general un stil de alimentație cât mai sănătos.
Și când colo, a fost folosit prima dată într-o strategie de marketing prin care „The United Fruit Company” a inițiat o campanie publicitară pentru a promova importul de banane în SUA și vânzarea acestora.
Au fost publicate astfel tot felul de articole prin care erau scoase în evidență beneficiile consumului acestui fruct – bananele erau promovate ca fiind ieftine, ușor de digerat, cu ușurință de găsit, bune atât gătite cât și în formă proaspătă. Pentru a încuraja un consum cât mai mare, promovau un consum zilnic de banane la micul dejun, prânz și cină.
După ce au fost făcute mai multe studii cu privire la calitățile nutriționale ale bananelor, acestea au devenit extrem de populare.
De acolo până la a eticheta diverse ingredinte ca „superalimente”, a mai fost doar un pas.
Pentru că cei care comercializează diverse produse știu foarte bine pe ce „butoane” trebuie să apese ca să crească vânzările produselor respective.
Asta pentru că au fost făcute studii din care a rezultat că 40% dintre consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimente care pot aduce cu sine un beneficiu pentru sănătate.
Un studiu realizat de Mintel în 2015 arată o creștere de 35% la nivel global a produselor etichetate ca „superaliment”, „superfruct” sau „supercereală” care nu a facut altceva decât să sporească cantitățile de produse vândute.
Iar pentru aceia dintre noi care căutăm să ne îmbunătățim continuu starea de sănătate, noțiunea de „superaliment” poate fi mai mult decât tentantă și să ne determine să scoatem mai rapid sau mai mulți bani din buzunar.
De cât ori nu am fost tentați să cumpărăm un produs care promitea că vom slabi sau că ne vom vindeca peste noapte?
Să nu ne amăgim și să cădem în această capcană a marketingului.
Pentru că a promova un superaliment ar putea însemna și să ai un super câștig.
Nu contestă nimeni calitățile nutriționale ale unui „superaliment” dar este clar că acest termen este folosit mai mult ca să atragă clienți și să vândă produsul respectiv.
Dar ce este rău în a promova un anumit produs ca „superaliment” atâta timp cât acesta chiar are calități nutriționale dovedite?
Ei bine, există riscul ca unii oameni să cadă în această capcană a promovării excesive a unui anumit produs și să evite consumul alternativ și a altor produse, care pot fi în egală măsură la fel de sănătoase și pline de nutrienți.
Varietatea în dieta noastră zilnică este foarte importantă, nu numai pentru a obține beneficiile unei game cât mai diverse de micronutrienți (vitamine și minerale) și macronutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi) dar și pentru a preveni consumul prea redus sau, din contră, execesiv al unor anumiți nutrienți.
Iar această varietate ne face viața mai interesantă, ne dezvoltă creativitatea atunci când gătim cu ingrediente diferite și experimentăm texturi și gusturi diferite.
Atunci când ești atras de aceșți termeni prin care se descriu diverse „superalimente”, încearcă-le, combină-le dar să nu cazi în capcana de a consuma exclusiv acel tip de ingredient în detrimentul altora.
În schimb, focusează-te să creezi acea „farfurie ideală” cât mai sănătoasă care să te bucure prin varietate, culoare, aromă, textura și nu în ultimul rând, să te bucure și vizual. Pentru că noi consumăm mâncarea și cu ochii minții.
Uite mai jos un ghid cu privire la o farfurie sănătoasă care să te ajute să-ți creezi mese echilibrate în fiecare zi – fie că mănânci acasă sau îți pregătești mâncarea pentru prânzul de la serviciu.
Pentru a-ți construi o dietă sau un plan alimentar sănătos și echilibrat, uită-te în farfuria ta.
Jumătate din ceea ce vezi acolo este recomandat să provină de la fructe și legume, iar obiectivul tău ar trebui să fie ca acestea să fie cât mai variate și mai colorate.
Pe un sfert din această “farfurie ideală” ar trebui să găseșți cereale integrale, precum quinoa, ovăz, orez brun, paste integrale.
Pe un alt sfert din farfuria ta ideală ar trebui să vezi proteine complete provenite în special din produse vegetale, cum ar fi: fasole, năut, linte, nuci, semințe. Peștele este o alternativă mult mai sănătoasă decât alte tipuri de carne.
Această farfurie ideală, o poți asezona într-un mod moderat, cu uleiuri sănătoase, precum uleiul de măsline, de cânepă, de soia (provenit din culturi organice, nemodificate genetic), floarea soarelui. Indiferent de cât de sănătoase sunt uleiurile acestea, nu uita că ele vin la pachet cu un numar destul de mare de calorii – aproximativ 120 de calorii la o lingură.
Evită, pe cât posibil, uleiurile hidrogenate care conțin grăsimi trans. Grăsimile hidrogenate, grăsimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grăsimi cu care venim în contact zilnic prin produsele pe care le cumpărăm de la magazin. Printre aceste produse, amintesc margarina, produsele de patiserie, pizza congelată, chips-uri, produsele de tip fast-food.
Aceste grăsimi au o consistentă mai solidă decât uleiurile vegetale iar producătorii le adaugă în numeroase alimente procesate industrial, în vederea creșterii duratei de valabilitate.
Pe lângă farfuria ideală, consumă zilnic lichide – apă si ceai, cu moderație cafea – dacă ai acest obicei (ideal, fără zahăr adăugat sau lapte).
Nici să nu te gândeșți să consumi sucuri carbogazoase, chiar dacă iarăși eșți tentat să cazi pradă marketingului promovat de companiille producătoare (“zero zahăr” nu înseamnă că acel produs este sănătos, de exempu).
Înlocuiește lactatele de proveniență animală cu cele vegetale, preparate în casă. Chiar nu ai de ce să asimilezi în organismul tău hormoni care dezechilibrează balanța sistemului endocrin feminin, prin consumul regulat sau în exces. Aceste efecte se agravează odată cu aportul administrării hormonilor artificiali sintetici animalelor, în scopul creșterii producției de lapte.
Dacă te simți balonat uneori, suferi de constipație, flatulențe, ai alergii sau alte afecțiuni alăturate proceselor inflamatorii, încearcă să înlocuiești pentru o perioadă laptele de vacă cu orice alt tip de produs obținut in casă din nuci, semințe sau ovăz.
Nu consuma decât ocazional sucuri obținute din fructe proaspete – când o faci, gândește-te că de fapt aproape toate elementele nutritive ale acelui fruct le arunci la gunoi și tu consumi de fapt, o mare cantitate de zahăr.
Și, nu în ultimul rând….fii activ! Atunci când îți pasă de sănătatea ta pe termen lung, atunci când vrei să-ți controlezi greutatea corporală, nu este suficient doar să dai atenție acestei farfurii ideale.
Ca o concluzie, acele alimente incluse pe lista de „superalimente” cu siguranță sunt benefice pentru sănătatea ta pe termen lung, atâta timp cât le combini, aduci varietate în mesele tale zilnice, dai atenție modului de preparare a alimentelor și nu cazi pradă tentației de a consuma vreme îndelungată un anumit tip de produs.
Fii la curent cu ultimele noutăți!
Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.