Stresul este o parte inevitabilă a vieții și poate avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării noastre. În același timp, există modalități de a face față stresului acut sau cronic.
Primul pas este să înțelegi ce anume provoacă o situație stresantă pentru tine - factori precum schimbările în viața ta, suprasolicitarea la locul de muncă, relațiile dificile sau o poblemă medicală gravă.
Aceste lucruri pot fi uneori greu de schimbat, dar cunoașterea factorilor care provoacă stresul poate ajuta la gestionarea lor.
Un alt pas important este să îți adaptezi stilul de viață pentru a reduce stresul sau chiar să-l elimini din viața ta.
Cum poți face asta?
Prin practicarea unei rutine de somn regulată, limitarea consumului de alcool, evitarea fumatului, prin adoptarea unei alimentații bazată preponderent pe produse vegetale și practicarea unor exerciții fizice în mod regulat.
Aceste schimbări vor ajuta la reducerea stresului și la o stare de bine la modul general.
În cazul în care stresul de acum îl resimți ca urmare a unor relații dificile, s-a demonstrat că iertarea ajută la obținerea unui echilibru lăuntric.
Practicând exerciții regulate de iertare tansformatoare, acestea ajută la îmbunătățirea sănătății, având multiple beneficii: îmbunătățește calitatea somnului, scade numărul simptomelor somatice cum ar fi durerile de spate, de cap, a grețurilor și a oboselii.
Iertarea te va ajuta să reduci nivelul stresului deoarece vei întrerupe șirul gândurilor negative - conștiente sau nu - pe care le aveai înainte de a ierta.
Iertarea, pe de altă parte, trebuie să fie reciprocă, să se bazeze pe dialog.
Nimeni nu este perfect și, deși vor exista situații în care nu vei avea nicio vină, vor fi, de asemenea, situații în care s-a greșit de ambele părți.
Atunci când ambele părți implicate își cer iertare, se eliberează împreună.
Îți las mai jos un exercițiu de iertare transformatoare, care are loc atunci când provine din bunătate.
Cu ajutorul acestui exercițiu, vei găsi puterea și calmul de a ierta fără să ai așteptarea că vei primi ceva la schimb.
Am descoperit acest exercițiu in cartea scrisă de Jay Shetti "Gândește ca un călugăr", un om care a învățat prin expriența trăită să transforme înțelepciunea atemporală pe care a învățat-o când a fost călugăr în pași practici pe care îi poate face oricine în fiecare zi, pentru a trăi o viață mai puțin anxioasă și mai plină de sens.
Chiar dacă relația în cauză nu este una pe care îți dorești s-o salvezi sau pe care s-o repari, acest exercițiu te poate ajuta să renunți la supărare și să-ți găsești liniștea.
Înainte de a începe, fă o schimbare de roluri și pune-te în locul celeilate persoane. Simte-i durerea și înțelege că de aici izvorăște motivul pentru care îți face rău.
Scrie apoi o scrisoare de iertare.
Scrie toate modurile în care crezi ca acea persoană a greșit față de tine.
Ajută foarte mult la vindecarea relației dacă ierți, din adâncul sufletului, persoana respectivă tocmai pentru lucrurile care te-au deranjat.
Scrie înaintea fiecărui motiv: "te iert pentru că .....".
Continuă până când epuizezi toate motivele.
Nu vei trimite această scrisoare, așa că poți să fii sinceră.
Scrie în această scrisoare tot ce ți-ai dori să spui și nu poți sau nu ai avut încă ocazia să o faci.
Acest exercițiu te va ajuta să înțelegi exact ce te doare și, încetul cu încetul, te vei detașa de durere și de stresul provocat de aceasta.
Dacă ai avut si tu o parte din vină în această situație dificilă în care te afli, atunci recunoaște în scris și partea ta mai puțin plăcută.
Și scrie: "te rog să mă ierți pentru că......"
Nu poți schimba trecutul așa că este important să îți asumi și tu partea ta de responsabilitate pentru că așa vei reuși să scapi de supărarea pe care o simți față de tine și față de cealaltă persoană.
Așa vei reuși, prin acest sentiment de iertare transformatoare, să reduci sau să elimini stresul din viața ta cauzat de această relație dificilă.
Descoperă și în podcast-ul meu "ADIO, STRES!" episoade de maximum 20 de minute care te pot ajuta să elimini stresul acut sau cronic prin diferite tehnici - fie de schimbare a obiceiurilor, tehnici de alimentație sănătoasă sau de gestionare eficientă a timpului.
|