DIETA DE REDUCERE A STRESULUI sau cum să-ți iei ADIO de la stres
Oct 02, 2022Când ești stresat, alimentele la care apelezi vor fi cel mai probabil cele tradiționale, care îți aduc alinare și confort, te fac să te simți mai bine – cum ar fi alimentele pline de grăsimi rele (produse de patiserie, prăjituri) sau poate alcool, eventual un pahar de vin roșu combinat cu cola sau pepsi. Fiecare dintre noi am găsit, de-a lungul vieții, confort și alinare într-o masă gustoasă, o sticlă cu bere sau un pahar cu vin atunci când am fost stresați sau supărați de ceva.
Dar chiar dacă am găsit alinare pe termen scurt, cu siguranță aceste obiceiuri de consum nu sunt o soluție benefică pe termen lung pentru sănătatea noastră.
Când apelezi la alimente nesănătoase, te poți simți mai bine temporar, dar pe termen lung, te vei simți mai rău. Când corpul tău nu primește nutrienții potriviți, te vei simți mai puțin energic, mai letargic și, în unele cazuri, mai puțin capabil să te concentrezi.
Așa intri de fapt într-o spirală a stresului – crezând că îți găsești confortul și linistea în alimente nesănătoase, acestea de fapt conduc la și mai mult stres pentru organismul tău.
Care sunt alimentele care luptă împotriva stresului?
Dacă te-ai simțit mai stresat decât de obicei în ultima vreme, este important să știi ce alimente este mai bine să alegi și pe care să le eviți atunci când vine vorba de combaterea stresului și care te ajuta să faci față sentimentelor de stres și anxietate.
Cea mai bună modalitate de a combate stresul este să ai o dietă sănătoasă, echilibrată, care să includă o cantitate moderată din fiecare dintre diferitele grupe de alimente.
Consumul de alimente cum ar fi cerealele integrale, legumele cu frunze verzi (de exemplu: spanac, ruccola, broccoli, mangold – sfecla elvețiană, andive, kale, mazăre verde) și proteinele complete provenite din produse vegetale sau pește – ar constitui cea mai bună modalitate de a te asigura că oferi cantități optime de nutrienți pentru a combate atât problemele de sănătate fizică, cât și stresul la care este supus organismul tău.
Unele dintre cele mai bune alimente care atenuează stresul includ:
Afinele - dacă te simțiți stresat și ești in căutarea unei gustări, înlocuirea biscuiților, a ciocolatei a covrigilor sau a chips-urilor cu unul dintre cele mai bune superalimente este o modalitate excelentă de a te ajuta să faci față nivelului de stres și să obții un nivel superior de calm.
Afinele au unele dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți, în special antocianină (un pigment care dă culoarea intensă a afinelor) dar și vitamina C, vitamine din complexul B, Vitamina A - ceea ce înseamnă că aceste fructe au fost asociate cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv pot preîntâmpina sau vindeca printre altele, apariția tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerării sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutând la menținerea sănătății sistemului nervos central - toate acestea pot ajuta la îmbunătățirea stării de bine și să faci mai bine față stresului.
Ceaiul de mușețel – desigur, nu este vorba doar de ceea ce mănânci când vine vorba de gestionarea stresului; ceea ce bei poate, de asemenea, atenua sau agrava stresul pe care îl simți. Consumul de lichide bogate în zaharuri și cofeină, cum ar fi cafeaua sau băuturile energizante poate crește nivelul de stres dacă sunt consumate în mod regulat.
Mușețelul (Matricaria recutita) este o plantă cu numeroase virtuți terapeutice, care este folosită în scop medicinal încă din cele mai vechi timpuri. Planta este recunoscută în principal pentru beneficiile pe care le are asupra problemelor stomacului, însă aria sa de acțiune se extinde și la alte afecțiuni, cum ar fi anxietatea sau insomnia.
Avocado – este un fruct cremos și versatil care poate fi consumat în multe feluri, fie preparat în sosuri, consumat ca atare cu puțină zeamă de lămâie, adăugat în salate sau într-un smoothie. Aceste fructe bogate în nutrienți au proprietățile de a proteja organismul de stres, datorită conținutului lor ridicat de glutation, care blochează în mod specific absorbția intestinală a anumitor grăsimi care provoacă daune oxidative.
Avocado conține, de asemenea, niveluri mai mari de vitamina E, acid folic și beta-caroten decât orice alt fruct, ceea ce le sporește proprietățile de combatere a stresului. Avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, sănătoase pentru sistemul cardiovascular.
Avocado are beneficii și pentru sistemul nervos, îmbunătățind atenția și memoria. Ne ajută să luptăm împotriva stresului, iar acidul folic pe care îl conține este esențial pentru dezvoltarea optimă a celulelor și a țesuturilor din creier.
Cu toate acestea, ai grijă la controlul porțiilor atunci când consumi avocado, deoarece este bogat în grăsimi.
Fulgii de ovăz – ovăzul are un număr mare de proprietăți sănătoase pentru a te face să te simți mai bine din interior spre exterior. Datorită conținutului său de melatonină și vitamina B, ovăzul stimulează secreția de serotonină, ajutându-te să te bucuri de un somn odihnitor, fără întreruperi, ceea ce te ajută în perioadele în care ești stresat. Dacă ai copii, înlocuiește micul dejun tradițional bazat pe proteine provenite din surse animale și grăsimi nesănătoase, cu o porție de fulgi de ovăz – vei constata că se va putea concentra mai bine la școală, va avea o digestie îmbunătățită și nu i se va face foame prea curând – ceea ce îl va ține deoparte de tentațiile inerente ale unei alimentații nesănătoase.
Ciocolata neagră – deși este de obicei văzută ca un ingredient nesănătos - peste 90% dintre sortimentele de ciocolată din comerț conţin cu până de patru ori mai mult zahăr decât ar fi normal pentru acea cantitate, lucru extrem de dăunător pentru sănătatea noastră - există o legătură incontestabilă între ciocolată și starea noastră de spirit.
Studiile au arătat că atunci când consumăm ciocolată, ne simțim mai bine, mai fericiți, mai puțin stresați.
Cu toate acestea, asta nu înseamnă că poți începe să mănânci batoane de ciocolată de fiecare dată când ești stresat – ciocolata funcționează cel mai bine ca un agent de detensionare atunci când este consumată cu moderație și ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.
Ciocolata neagră în special este cea mai bună pentru tine, deoarece are putere antioxidantă, dar și mai mulți polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, care includ afinele și fructele de pădure acai – ceea ce te ajută în combaterea stresului.
Nucile – dacă ești în căutarea unei opțiuni de gustare sănătoasă, care te va ajuta să îți controlezi mai bine nivelul de stres, nucile sunt o alegere excelentă.
Nucile pot constitui o gustare gustoasă între mesele principale ale zilei sau ca parte a unui desert. Nucile se pot adăuga în salate sau îți poți prepara rapid batoane raw-vegan, pe bază de nuci și curmale.
Fisticul – este un alt aliment care este excelent pentru gustare și poate ajuta, de asemenea, la combaterea stresului și a anxietății pe termen lung. Studiile au descoperit că pur și simplu consumul a două porții mici de fistic pe zi poate reduce constricția vasculară atunci când ești stresat, punând mai puțină presiune asupra inimii prin dilatarea în continuare a arterelor. Împreună cu aceasta, actul ritmic, repetitiv de a decoji fisticul poate fi de fapt și terapeutic care te poate ajuta să te calmezi.
Fisticul, la fel ca și migdalele, se bucură de o reală apreciere mai ales din partea oamenilor care au adoptat dietă vegetariană. Fisticul este foarte ușor de transportat, fiind astfel un bun candidat pentru o gustare ușoară sau ca pontențiator de gust pentru foarte multe feluri de mâncare.
Vitaminele B1, B2 și B6, conținute în fistic au un rol în obținerea de energie din carbohidrați și transmiterea impulsurilor sistemului nervos. Mineralele cum sunt magneziul, potasiul și calciul asigură o bună funcționare a nervilor. Ceea ce face din fistic un aliat de nădejde în combaterea stresului.
Poate te întrebi adesea care este cel mai sănătos mod de a mânca, dar răspunsul poate să difere în funcție de persoana sau expertul întrebat. Mulți specialiști în medicină și nutriție prezintă modalități perfecte de a mânca sănătos, însă adevărul este că nu există o modalitate care se potrivește pentru toată lumea pentru a mânca sănătos.
La nivel genetic, oamenii sunt destul de asemănători, dar ca indivizi, putem fi uimitor de diferiți.
De aceea, unii oameni se pot simți grozav cu o dietă vegană, în timp ce alții preferă o dietă paleo.
Dieta paleo include carne, dar exclude cereale și leguminoase, în timp ce dieta vegană include cereale și leguminoase, dar exclude carnea și alte produse de origine animală.
Sau alte persoane se simt excelent cu o dietă pesco-vegetariană, bazată aproape integral pe produse vegetale, la care se adaugă un consum moderat de pește și / sau fructe de mare.
Fii la curent cu ultimele noutăți!
Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.