Stresul este o parte inevitabilă a vieții noastre.
Poate fi provocat de un număr mare de factori, precum munca, familia, relațiile, finanțele sau chiar de zgomotul traficului. Cu toate acestea, există modalități simple prin care poți scăpa de stres în doar 10 minute.
În primul rand, învață să respiri adânc. Respirația profundă poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului.
Cum faci asta - chiar și în 10 minute?
Găsește o poziție în care să stai relaxată - de exemplu, pe un scaun, cu spatele drept, pe cât posibil nu sprijinit de spătar, cu tălpile picioarelor pe podea și cu șoldurile mai sus de genunchi.
Ai putea să înalți picioarele din spate ale scaunului cu un teanc mic de reviste - acest mic "truc" duce la o poziție ușor înclinată și te ajută să-ți ții spatele drept cu mai multă ușurință.
Această poziție - chiar dacă în prima fază nu ți se pare relaxantă și confortabilă, te va face să atingi o dispoziție plină de receptivitate și să fii pregătită pentu sesiunea de meditație.
Mulți dintre noi avem impresia că ne ținem, de regulă spatele drept. Dar, de cele mai multe ori, nu este așa.
Poți încerca și acest mic "truc" - imaginează-ți că de creștetul capului ai prinsă o coardă care este trasă încet în sus. Acest lucru te va ajuta să-ți îndrepți spatele și să ții capul drept.
După ce ți-ai găsit postura cea mai potrivită pentru tine închide ochii. Apoi, inspiră adânc si expiră ușor, concentrându-te asupra respirației. În timp ce inspiri, simte aerul care îți patrunde în nări ai, în timp ce expiri, remarcă senzația ușor diferită.
Concentrează-te pe aceste senzații preț de câteva respirații, apoi vezi ce alte manifestări ale corpului au loc pe măsură ce inspiri. Observă dacă îți urcă sau coboară pieptul în timp ce respiri și dacă stomacul se mișcă și el, înainte și înapoi.
Fii curioasă în legătură cu respirația ta, în niciun caz critică. Respiri încet sau repede? Suflul este adânc sau superficial? În final, după câteva reprize de respirație conștientă, detașează-te de gândurile legate de respirație și lasă-te absorbită de ea.
În al doilea rând, încearcă să-ți relaxezi mușchii timp de 10 minute.
Dă atenție mâinilor tale. Când meditezi, este foarte important ca palmele tale să fie deschise și relaxate, sprijinite de genunchi, cu fața în sus sau în jos.
Limbajul corpului reflectă ceea ce simți și, dacă schimbi limbajul corpului (de exemplu, pumnii strânși sau mâinile încleeștate reflectă tensiune interioară pe care o poți resimți la un moment dat), poți influența și stările interioare pe care le ai
Poți începe prin a-ți relaxa mâinile și umerii, apoi trecând la picioare și abdomen.
Relaxarea urmărește să scadă tensiunea fizică și psihică. Cele mai simple exerciții se concentrează pe eliberarea tensiunii din mușchi, multe persoane observând că mintea se relaxează o dată cu trupul.
Poți încerca acest exercițiu simplu de relaxare: lasă respirația să încetinească, inspirând și expirând ușor.
După aproximativ un minut, strânge palmele, făcându-le pumn, încordează strâns pumnii, apoi desfă degetele și relaxează palmele.
Continuă la fel și cu alte părți ale corpului - încordează anumiți mușchi, ține-i în tensiunepentru o clipă și apoi relaxează-i.
În al treilea rand, fă o scurtă plimbare.
O plimbare de 10 minute poate ajuta la eliberarea endorfinelor, hormonilor care ne fac să ne simțim bine și să ne relaxam.
Dacă nu ai timp sau posibilitatea să ieși afară, fă câteva exerciții simple în casă, cum ar fi fandări, flotări sau abdomene.
Dacă ești la birou și simți o tensiune foarte mare, așa cum alți colegi fac o pauză și ies la fumat în fața clădirii, tu profită de această pauză de 10 minute și fă câțiva pași în jurul firmei.
În al patrulea rând, fă ceva distractiv.
Poți citi câteva pasaje dintr-o carte sau un aticol online, poți urmări o secvență dintr-un film de comedie sau poți asculta o muzică relaxantă.
De ce nu? O muzică care să te facă să-ți dorești să dansezi pentru câteva minute.
Sau poate să-ți pregătești ceva de mâncare diferit, care să te provoace și să devii mai creativ - vezi AICI 100 de rețete cu specific vegan și raw vegan, cu timp maxim de preparare de 20 de minute.
Multe dintre ele le poți pregăti sub 10 minute - timp suficient cât gândurile tale să nu mai fie îndreptate către stresul pe care îl resimți.
Plus că, alegerea alimentelor potrivite, poate contribui din plin la relaxarea corpului tău.
Toate aceste activități te vor ajuta la reducerea stresului și la relaxarea minții.
În al cincilea rând, încearcă să te gândești la ceva pozitiv.
Concentrează-ți gândurile asupra unor lucruri pozitive din viața ta, retrăiește acele momente sau imaginează-ți cum va arăta viața ta atunci când vei realiza visul tău.
Acest execițiu te va ajuta să te relaxezi, să ieși din starea tensionată și să te simți mai bine.
Pentru mai multă inspirație, ascultă și podcast-ul meu "ADIO, STRES!", unde vei găsi episoade de maximum 20 de minute care te pot ajuta să elimini stresul acut sau cronic prin diferite tehnici - fie de schimbare a obiceiurilor, tehnici de alimentație sănătoasă sau de gestionare eficientă a timpului.
|