Meseriile viitorului: ce înseamnă și 3 modalități prin care ne pregătim pentru ele

CUPRINS

 1. Ce înseamnă meseriile de viitor și care sunt tendințele internaționale
 2. Cele mai căutate meserii de viitor din lume și top 5 cele mai bine plătite meserii ale viitorului
 3. Trei modalități prin care ne pregătim pentru meseriile viitorului

1. Ce înseamnă meseriile de viitor și care sunt tendințele internaționale

Așa cum mentionam si in cadrul opiniei dată Forbes Romania, Forumul Economic Mondial estimează că până în 2025, 85 de milioane de locuri de muncă ar putea dispărea ca urmare a transformărilor tehnologice, în timp ce 97 de milioane de noi locuri de muncă ar putea apărea, ca urmare a adaptării la noile tendințe. Suntem contemporani cu schimbări structurale la nivelul evoluției umane, trăind practic în cea de-a 4-a revoluție industrială sau revoluția digitală cum mai este numită. Această îmbinare de tehnologii noi aduce practic transformări majore prin inteligență artificială, robotică, imprimarea 3D, biotehnologii, realitatea virtuală augmentată sau transportul autonom.

Iar toate acestea ce înseamnă, de fapt? Oportunități de carieră extraordinare, în medii poate neexplorate încă pentru mulți dintre oameni.

Locurile de muncă care nu vor dispărea vor fi cu siguranță cele creative, adică orice tip de activitate care nu poate fi încă înlocuită de o mașină. Printre principalele cuvinte cheie pentru angajații de mâine se vor regăsi creativitatea, adaptabilitatea și gândirea computațională.

Studiile estimează că până în anul 2025 activitățile umane de rutină (vânzători retail, translatori, șoferi comerciali) vor fi automatizate. Deja asistăm la revoluționarea industriei de transport, prin investiții masive care au loc în automatizarea mașinilor care pot fi conduse fără asistență umană. Pentru activitățile care nu sunt de rutină, estimarea că instrumentele de inteligență artificială ar putea să opereze orice tip de activitate indică anul 2040 și se pare că până în 2060, inteligența artificială va putea face orice sarcină de muncă.

Cel mai probabil nu va mai exista noțiunea de “loc de muncă sigur”. Încă înainte ca organizația să se adapteze la cerințele tehnologice și la digitalizare, trebuie și angajatul să se adapteze, să se schimbe, să se reinventeze, să găsească un nou loc de muncă bazându-se pe un nou set de abilități sau să creeze o nouă afacere, plecând de la altă paradigmă.

Domeniile cele mai accesibile în viitor ar putea fi cele care țin de biotehnologie, nanotehnologie, biochimie, dar și acelea unde sunt necesare cunoștințe de tehnologia informațiilor sau a marketingului digital.

2. Cele mai căutate meserii de viitor din lume și top 5 cele mai bine plătite meserii ale viitorului

Conform datelor prezentate de BLS (The Bureau of Labor Statistic – US) care au luat în considerare predicțiile cu privire la meseriile viitorului în următorii 10 ani și datele existente cu privire la remunerația actuală, top cele mai bine 5 plătite joburi din lume se estimează că vor fi următoarele: manageri de servicii medicale și de sănătate, manageri financiari, manageri generali și de operațiuni, asistente medicale, dezvoltatori de software, analiști de asigurare a calității și testeri pentru industria IT.

Profesiile de succes în viitor vor necesita din ce în ce mai mult competențe digitale dar și umane. Conform Ghidului de Meserii ale Viitorului, predicțiile sunt că principalelele meserii ale viitorului, fără însă a se limita la cele de mai jos, vor avea legătură cu:

 • Robotica – o dată cu dezvoltarea acestui domeniu, se vor dezvolta și noi profesii precum controlorii de drone sau cei care vor lucra în serviciile pentru programarea, supravegherea și întreținerea roboților. Managerul de echipe mixte om-mașină va juca un rol cheie în stabilirea regulilor privind modul în care mașinile și angajații ar trebui să se coordoneze pentru a îndeplini o sarcină de lucru.
 • Cercetarea, explorarea și turismul spațial  – chiar dacă în prezent industria de turism este afectată de pandemie, în viitor va apărea turismul spațial cu toate ocupațiile adiacente. Dezvoltatorii de călătorii cu realitate augmentată vor personaliza turismul viitorului. Consultantul în energii alternative va fi un expert căutat din ce în ce mai des în următorii 10 ani. Vor exista specialiști care vor obține plante și animale în condițiile spațiului extraterestru dar și personal medical specializat în problemele legate de șederea în spațiu. Pilotul spațial este din ce în ce mai căutat, iar pentru acest loc de muncă vor fi necesare studii de astrofizică și astronomie.
 • Energie și mediul înconjurător – ca urmare a dezvoltării formelor de energie neconvențională (solară, eoliană, ferme de alge), va crește numărul de lucrători în acest domeniu. O atenție sporită se va acorda mărilor și oceanelor și ca o consecință, firmele de reciclare a deșeurilor vor acționa și în acest mediu.
 • Sănătate, medicină și îngrijirea persoanelor în vârstă – prin creșterea speranței de viață, cu un nivel de populație în creștere și într-un proces continuu de îmbătrânire, vor fi căutate profesiile de asistent medical, soră medicală, terapeut ocupațional care vor fi secondați de roboți medicali. Se vor dezvolta din ce în ce mai mult căminele de bătrâni care vor avea nevoie de administratori în sănătate. Oamenii de știință vor crea și părți ale corpului din celulele stem și alte materiale, poate neinventate sau descoperite încă.  Vor fi foarte importanți, deopotrivă, dieteticienii, nutriționiștii și cercetătorii alimentari. Cum tehnologia riscă să dea dependenţă sau teamă, va fi nevoie și de experți în detoxifiere tehnologică dar și de consilieri ocupaționali.
 •  Marketing și afaceri – specialiștii în marketing și vânzări vor fi în căutarea de diverse softuri pentru procesarea bazelor de date mari cu ajutorul cărora vor putea identifica tendințele și preferințele viitoare ale consumatorilor.
 • Calculatoare și internet – va crește numărul de dezvoltatori de pagini web și de aplicații. Se estimează că industria IT îşi va tripla necesarul de personal și multe domenii se vor virtualiza (vânzări, marketing, bancar, educație), astfel încât nevoia de securitate cibernetică și protecția identității digitale va crește.
 • Rețelele sociale – cu o tendință din ce în ce mai crescută a job-urilor în zona de freelancing sau bazate pe proiecte, vor apărea generatorii online de imagine personală, care vor acționa ca social media managers care vor crea și întreține branduri personale la cerere.
 • Tehnologia Blockchain – Dezvoltatorul Blockchain alături de alte specializări este o meserie a viitorului care proiectează și implementează aplicații descentralizate, făcând e-tranzacțiile economice mai rapide, private și sigure. Se apreciază că această tehnologie va schimba lumea în aceeași măsură în care a făcut-o Internetul.
 •  Educație – cel mai bun profesor al anului la Universitatea Georgia din Statele Unite a fost votat de către studenți pentru că a răspuns telefonic sau prin e-mail la toate întrebările primite. S-a dovedit că Profesorul Watson era de fapt un program de inteligență artificială creat de IBM.

3. Trei modalități prin care ne pregătim pentru meseriile viitorului

          

         

Prima modalitate ar fi să nu te oprești din a fii curios, ce ai vrea să înveți în continuare, ce abilități ai vrea să îți îmbunătățești? Cât de entuziast ești la locul tău de muncă sau atunci când te prezinți în fața unui potențial nou angajator?

A doua modalitate ar fi să vezi care sunt tendințele internaționale cu privire la abilitățile cerute de angajatori, încotro se îndreaptă societatea la modul general și să nu ratezi nicio oportunitate de pregătire – fie online sau offline.

A treia modalitate ar fi să înțelegi cum reacționezi la schimbare, cum te poți adapta, cum poți anticipa schimbarea și, de ce nu, cum te poți reinventa. Indiferent de vârsta pe care o ai. Întoarce-te la valorile tale de bază și identifică acele zone unde ai putea să contribui la dezvoltarea celor din jurul tău prin creativitate, inspirație și puterea de a o lua de la început – în funcție de tendințele viitoare, pregătește-te și pune bazele de acum, din momentul prezent.

           

          

Autor: Gabriela Constantinescu, Trainer, Mindset Coach & HR Mentor. Pasionată de dezvoltare personală, cu mai mult de 23 de ani de experiență în domeniul resurselor umane., în industria bancară, farmaceutică și de retail. Mai multe informații despre mine găsești aici: https://mindvibe.ro/

Surse articol:

Ghidul meseriilor viitorului – editia a III-a, Septembrie 2020 – INACO, Initiativa pentru Competitivitate

            

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Citește mai mult

Urmărește-mă pe social media

%d blogeri au apreciat: