Cuvinte care te înalță sau cuvinte care te doboară?

Cândva, prin clasa întâi sau a doua, învățătoarea întreabă copiii cum se scrie cuvântul “vis-à-vis”. Cum pe atunci nu aveam teama de a mă expune public pentru că mă voi face de râs, am răspuns. Se pare că am fost singurul copil din clasă care a răspuns… și corect pe deasupra!

Atunci am simțit pentru prima dată cum câteva cuvinte simple, dar spuse din inimă, pot să te încălzească pe interior, pot să te facă să-ți iei zborul. Învățătoarea mi-a spus atunci, de față cu toți copiii, cât de mândră este de mine și cât de mult apreciază faptul că am știut cum se scrie acel cuvânt…vis-à-vis.

Ca într-un vis, am zburat către casă, de abia așteptam să le spun alor mei ce ispravă am făcut, primisem și o notă de 10 pentru asta. Însă, așa cum unele cuvinte te pot ridica până la cer, la fel de adevărat este că spuse altfel, aceste cuvinte pot lăsa urme adânci în sufletul tău.

Acasă l-am întâlnit pe tata, care era foarte preocupat să repare ceva și, când i-am spus isprava mea, mi-a răspuns ceva de genul: ”Ce mare lucru că ai știut să răspunzi la ceva atât de simplu?”

Aș fi preferat să tacă deoarece totul s-a năruit în jurul meu atunci… Cred că acela a fost momentul când am încetat să mai împărtășesc cu cei din jur reușitele mele. Când am preferat să le țin acolo în mine pentru că nu le consideram importante. De fapt, îmi era teamă, acum realizez. Îmi era teamă de reacția celor din jur, îmi era teamă să nu retrăiesc acele momente din copilăria mea.

Însă a venit timpul să las acele amintiri acolo unde aparțin – trecutului meu, să învăț din ele și să merg mai departe. Și eu am spus la rândul meu, copiiilor mei, multe cuvinte care dor, cuvinte care nu-și aveau rostul, cuvinte care au lăsat urme. Unele dintre ele, imposibil de șters.

Cât adevăr în această afirmație făcută de Mahatma Gandhi: “Omul strică lucrurile mai mult cu cuvintele decât cu tăcerea”.

Te invit să reflectezi la puterea cuvintelor atunci când alegi să transmiți un mesaj, să reflectezi la faptul că noi, prin cuvintele pe care alegem să le transmitem avem de fapt puterea de a crea cele mai frumoase visuri, dar la fel de ușor putem și distruge ce este în jurul nostru.

Tu ce cuvinte alegi? Pe cele care te înalță sau pe cele care te doboară?

#riseyourvibe

#daretodream

1 comentariu la “Cuvinte care te înalță sau cuvinte care te doboară?”

  1. Fiecare trecem printr-o experienta asemanatoare cu a ta, mai devreme sau mai tarziu.
    Comunicarea este o ARTA, care se invata. Din experienta de zi de zi sau educandu-ne. Daca s-ar invata incepand in primii ani de scoala,
    ar fi de ajutor pentru intreaga viata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Citește mai mult

Urmărește-mă pe social media

%d blogeri au apreciat: