Nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard!

De câte ori ai auzit expresia asta? De fiecare dată te făcea să te mai gândești, nu-i așa? 

Invariabil, te gândeai că e mai bine cu rău decât fără rău.

Într-adevăr, vrabia este o pasăre gingașă, firavă, de care vrei să ai grijă, să o protejezi. Vrabia se adaptează foarte ușor în comunități, deoarece s-a învățat să se hrănească cu mâncarea oferită de oameni, de prin parcuri și orașe. Nu trebuie să depună eforturi deosebite pentru a supraviețui. Începe să cânte și să încânte pe cei din jur.

Spre deosebire de cioară, care este de cele mai multe ori disprețuită, batjocorită, vânată, exterminată dar, în cele din urmă, învingătoare. Știai că cioara este cea mai inteligentă pasăre? Se consideră că are același nivel de inteligență cu cimpanzeii și delfinii. Adică pe locul doi, după oameni. Este singura viețuitoare, după om și cimpanzeu, care se folosește de unelte în căutarea hranei. Care depune toate eforturile pentru a supraviețui.

Și atunci, de ce nu ai da vrabia din mână pe cioara de pe gard? De ce îți este teamă când vrei să faci o schimbare? Sau atunci când schimbarea vine peste tine când te aștepți mai puțin? În continuare te gândești să mergi tot pe drumul pe care îl cunoști, pe unde ai mai fost până acum și cu care ești familiar. De ce nu lași să treacă acele momente de teamă de schimbare și să începi să vezi cu alți ochi perspective diferite?

În lumea corporatistă, să lași vrabia din mână pe cioara de pe gard, s-ar putea traduce când pleci dintr-o companie mare însă în care nu te mai regăsești și te alături unei echipe mici, entuziaste, cu care simți că rezonezi din prima clipă. Se traduce prin faptul că lași siguranța unui loc de muncă pentru ceva frumos, care te inspiră să fii cât mai bun în fiecare zi, însă îi auzi necontenit pe cei din jurul tău că nu ai procedat bine, că cine știe ce se va întâmpla cu acea firmă mică, că nu va avea viitor.

Dar ce este viitorul? O înșiruire de fapte și evenimente pe care nu le poți controla. Sau poate că da. Prin deciziile pe care le iei. Inclusiv atunci când lași  vrabia din mână pe cioara de pe gard.

Și mie mi s-a întâmplat să trăiesc asemenea momente. De exemplu, în școala generală fiind, ai mei îmi depuseseră dosarul la un liceu economic – îmi spuneau într-una că este bine ca o fată să urmeze un liceu economic, după absolvire îți poți găsi o vrabie călduță, adică un loc de muncă mai bun, într-un mediu de lucru mai curat, nu într-o fabrică. Asta pentru că ei nu îndrăzneau să viseze pentru mine. Nu credeau că aș putea să merg mai departe de liceu cu studiile.

Însă eu auzisem de un liceu aflat la mai bine de o oră distanță de casa mea, într-un alt cartier în care nu mai fusesem niciodată. Îmi povestise o colegă de clasă și era atât de entuziasmată de ce văzuse încât m-a încântat atât de tare ideea de a merge cu autobuzul în fiecare zi, să văd cum traversez cartiere întregi ca sa ajung în acel loc.

Fără să le spun alor mei, mi-am retras dosarul de la liceul economic și l-am depus la acel liceu care mi se părea atât de impunător și atât de captivant. Atunci, la 14 ani, am dat primele semne de independență. De a face ce vreau eu, cum consider că este mai bine pentru mine.

De a da vrabia din mână pe cioara de pe gard.

La acel liceu, l-am cunoscut pe soțul meu cu care avem  trei copii și am realizat atât de multe împreună! Și incă ne mai așteaptă atât de multe provocări! De multe ori mă gândesc care ar fi fost viitorul meu dacă urmam calea bătătorită de părinții mei?

Acolo, la acel liceu unde a trebuit să mă lupt cu toate prejudecățile celor din jur, eu, venind  dintr-un cartier mărginaș, comparativ cu colegii mei care se născuseră și trăiseră acolo. Dar asta m-a ajutat enorm să mă formez, să mă educ, să mă lupt pentru locul meu.

De multe ori mă gândesc cum ar fi fost viața mea dacă nu luam atunci acea decizie de a da vrabia din mâna pe cioara de pe gard. În cazul meu, de fiecare dată când am procedat așa, am ieșit învingătoare. În tot ce mi-am propus. Și am trăit liniștită cu deciziile pe care le-am luat în viață.

Tu ce ai obținut când ai dat vrabia din mâna pe cioara de pe gard?

 #riseyourvibe

#daretodream

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Citește mai mult

Urmărește-mă pe social media

%d blogeri au apreciat: