Importantă este experiența trăită și nu trofeul câștigat!

Te invit să închizi ochii pentru o clipă și să iți imaginezi o fetiță de 7-8 ani care participă pentru prima dată la un concurs de alergat organizat de școală, însoțită fiind de tatăl ei. Sunt foarte mulți copii la linia de start, se aud glasurile lor, se simt emoțiile lor, vezi chiar și unele lacrimi cum strălucesc in lumina soarelui blând de toamnă în ochii unora dintre ei.  Unii copii sunt atât de fericiți că se află acolo, de abia așteaptă să se dea startul cursei și să înceapă să alerge.

Undeva, în această mulțime de copii, asteaptă fetița noastră foarte încordată să nu rateze startul.

Dacă te-ai fi uitat cu atenție la ea atunci ai fi văzut un copil timid, care nu își făcea cu ușurință prieteni, dar care avea ceva în ochi. Ceva aparte, nedefinit și care venea din adâncul sufletului ei. Ceva care te ținea acolo, cu privirea fixată pe ea.  Acel ceva era determinare, ambiție și curaj. Acel ceva venea de la tatăl ei care îi tot spunea că va reuși să finalizeze cursa. Că va fi foarte greu, că o vor depăși mulți copii însă ea nu trebuie să se dea bătută, să nu cedeze, pentru că importantă va fi experiența trăită și nu trofeul câștigat.

Mai auzea ceva, de fapt simțea. Simțea încrederea de nezdruncinat pe care tatăl ei o avea în ea. Și asta o făcea și pe ea sa aibă încredere.

Copiii s-au aliniat la start și deodată se aude fluierul arbitrului. Copiii au țâșnit în uralele și încurajările celor de pe margine. După prima tură, unii au ales să abandoneze cursa, dar fetița noastră se chinuia să-și țină ritmul și să nu fie depășită de prea mulți copii. De fiecare dată când trecea pe la linia de start își vedea tatăl care o îndemna să alerge mai departe, că poate să mai facă o tură, și încă o tură, și încă o tură…

Fetița noastră, cu lacrimi în ochi de durere, se lupta să finalizeze acea cursă, ca sa nu îl dezamagească pe tatăl ei, și să nu se dezamăgeasca pe ea.

Nu a câștigat cursa atunci, însă a câștigat o mare lecție de viață – să nu se dea bătută, indiferent de cât de greu este, indiferent de câți concurenți sunt în jurul ei, deoarece ambiția, determinarea și curajul sunt despre reușită și mai ales, despre dorința de a fii diferit. Este acel ceva care te face să îti dorești să treci de linia de sosire, să fii special, este acel imbold care te îndeamnă să te auto-depășești, te împinge de la spate și te ajută să dai vieții tale un sens.

Fetița din trecutul meu a învățat atunci o lecție, să nu se oprească din drum, să aibă curaj să meargă mai departe, să înțeleagă că satisfacția vine din experiența trăită și nu din trofeul câștigat. Satisfacția cursei încheiate și mândria din ochii tatălui meu sunt stâlpi pe care mă bazez de fiecare dată când îmi este greu.

În încheiere te invit să reflectezi la cele spuse de Martin Luther King – “Dacă nu poți zbura, fugi. Dacă nu poți fugi, mergi. Dacă nu poți merge, târăște-te. Orice ai face, trebuie să mergi înainte!”

Tu cu ce ai rămas după cursele la care ai participat?

#riseyourvibe

#daretodream

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Citește mai mult

Urmărește-mă pe social media

%d blogeri au apreciat: